Fişa postului – Ajutor ospătar

Denumirea ocupaţiei: Ajutor ospătar
Codul COR: 513101
Nivelul postului: Execuţie
Data publicării: 08.10.2025
Fişa postului - Ajutor ospătar
Codul COR: 513101
RON 50
  • PayPal
  • Stripe
Popular
Descărcaţi Gratuit Adobe Acrobat Reader

Documentul «Fişa postului - Ajutor ospătar» poate fi deschis şi editat cu ajutorul programului Adobe Acrobat Reader.

Cuprinsul documentului «Fişa postului - Ajutor ospătar»

«Fişa postului - Ajutor ospătar» are următorul cuprins:

Primiţi gratuit documentul «Fişa de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor - Ajutor ospătar»

Atunci când achiziţionaţi acest document beneficiaţi gratuit de «Fişa de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor - Ajutor ospătar».

Cuprinsul documentului «Fişa de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor - Ajutor ospătar»

Documentul «Fişa de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor - Ajutor ospătar» are următorul cuprins:

Poziţia în COR (Clasificarea Ocupaţiilor din România)

Ocupaţia «Ajutor ospătar» face parte din:

Grupa Majoră
Grupa Majoră: 5 Lucrători în domeniul serviciilor

Descrierea Grupei Majore: Lucrătorii în domeniul serviciilor furnizează servicii personale şi de protecţie legate de călătorii, gospodării, furnizarea de alimente, îngrijire personală sau protecţie împotriva incendiilor şi actelor de delincvenţă, prezintă şi vând bunuri cu ridicata sau cu amănuntul în magazine sau unităţi similare, precum şi la tarabe şi în pieţe.

Subgrupa Majoră: 51 Lucrători în domeniul serviciilor personale

Descrierea Subgrupei Majore: Lucrătorii în servicii personale furnizează servicii personale legate de călătorii, gospodărie, furnizarea de alimente, îngrijirea personală şi a copiilor.

Grupa Minoră: 513 Chelneri şi barmani

Descrierea Grupei Minore: Chelnerii şi barmanii servesc produse alimentare şi băuturi în locuri comerciale de luat masa şi băut, cluburi, instituţii şi cantine, la bordul navelor şi în trenurile de călători.

Grupa de Bază: 5131 Chelneri

Descrierea Grupei de Bază: Chelnerii servesc produse alimentare şi băuturi în locuri de luat masa şi băut, cluburi, instituţii şi cantine, la bordul navelor şi în trenurile de călători.

Caracteristicile documentului «Fişa postului - Ajutor ospătar»

Documentul «Fişa postului - Ajutor ospătar» are următoarele caracteristici:

Posibilitatea încărcării siglei unităţii

Utilizatorul are posibilitatea de a încărca sigla unităţii în document. Formatele permise sunt: PNG, JPG, PDF etc.

Câmpuri de tipul «Drop-down list»

Utilizatorul are posibilitatea de a alege dintre mai multe variante (de exemplu: nivelul postului, nivelul studiilor, studiile de specialitate, aptitudinile şi abilităţile necesare pentru ocuparea postului etc.).

Câmpuri de tipul «Text field» editabile

Utilizatorul are posibilitatea de a modifica sau completa informaţiile privind cunoştinţele necesare pentru ocuparea postului, atribuţiile postului, criteriile de evaluare a activităţii profesionale etc.

Câmpuri de tipul «Radio button»

Utilizatorul are posibilitatea de a selecta cu rapiditate opţiunea corespunzătoare. Formularul „fişa postului” poate fi completat în mai puţin de 3 minute.

Posibilitatea utilizării semnăturii electronice

Documentul „fişa postului” permite tuturor părţilor implicate să utilizeze semnătura electronică.

Cadrul legal pentru întocmirea documentului «Fişa postului - Ajutor ospătar»:

Codul Muncii

Drepturile şi obligaţiile angajatorilor referitoare la întocmirea fişei postului, prevăzute de actele normative în vigoare în domeniul relaţiilor de muncă

Potrivit art. 17 alin. (3) lit. d) şi e) din Codul Muncii, persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la „funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative, precum şi fişa postului, cu specificarea atribuţiilor postului”, precum şi asupra „criteriilor de evaluare a activităţii profesionale” aplicabile la nivelul angajatorului.

În situaţia în care angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţia de informare prevăzută la art. 17 din Codul Muncii, persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, are dreptul să sesizeze instanţa de judecată competentă şi să solicite despăgubiri corespunzătoare prejudiciului pe care l-a suferit ca urmare a neîndeplinirii de către angajator a obligaţiei de informare (art. 19 alin. 3 din Codul Muncii). De asemenea, persoana selectată în vederea angajării poate sesiza Inspecţia Muncii.

Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006

Drepturile şi obligaţiile angajatorilor referitoare la întocmirea fişei postului, prevăzute de actele normative în vigoare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă

Potrivit art. 13 lit. d) din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, angajatorul are „obligaţia de a stabili pentru lucrători, prin fişa postului, atribuţiile şi răspunderile ce le revin în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, corespunzător funcţiilor exercitate”.

Referirile la atribuţiile lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă sunt numeroase în cuprinsul acestui act normativ (art. 8 alin. (6), art. 17, art. 30 alin. (1) lit. q) etc.). De exemplu, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (6) din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, „lucrătorii desemnaţi trebuie să aibă, în principal, atribuţii privind securitatea şi sănătatea în muncă şi, cel mult, atribuţii complementare”.

Adresaţi-ne o întrebare legată de documentul «Fişa postului - Ajutor ospătar»: